Get Adobe Flash player

Valós visszajelzések!

Sokat lehet tanulni tőletek, ezért is kerestem annak idején ilyen céget (nem pedig olyat, akik leteszik és aztán "a tiéd".)

Rendben és gyorsan zajlott minden! A termék maximálisan megfelel a leírásoknak. Ajánlom mindenkinek! Köszönjük!! 

Kifogástalan, tökéletes kommunikáció és kapcsolattartás, maximális alkalmazkodóképesség és kiszolgálja a vevőt. Azt hiszem, ilyen egy igazi kereskedő! Csak ajánlani tudom, én is visszatérek még. Köszönöm! 

Igazi profik. Remek a kommunikáció és minden fontos adatot azonnal közölnek, esélyt sem adva a hibának. Pontosan azt kaptam amit kértem és úgy ahogyan kértem. Remélem lesz még alkalmam üzletelni velük!

Kiváló eladók, csak ajánlani tudom! Minden rendben ment! együtmükődő, gyors, pontos partner. 

Minden a legnagyobb rendben ment, köszönöm a terméket és minden hasznos dolgot és információt!! 

Minden a legnagyobb rendben, a megbeszéltek szerint történt! Gyors, segítőkész, korrekt partner.

DSM Live Demo

 

 

dsm5 2

A NAS operációs rendszer egyszerre rendkívül intuitív és erős 

 Próbálja ki INGYEN!

 

A NAS operációs rendszer egyszerre rendkívül intuitív és erős

NIH logo 

seagatepartner

 

wdpartner

 

Ajánlatunk

Synology Hibrid RAID

Amint egy merevlemeznél többet használunk egy tárhely létrehozásakor, többféle RAID mód között választhatunk a kötet létrehozásánál. A Synology saját, szabadalmaztatott „Synology Hybrid RAID” (SHR) módszere jóval hatékonyabban képes kihasználni a kötetet alkotó merevlemezek kapacitását, mint a más NAS-okban használt hagyományos RAID5 mód.

A SHR egy automatikus RAID menedzselő rendszer, amely nem várja el a NAS felhasználójától, hogy tájékozott legyen a különböző RAID módokkal kapcsolatban, illetve hogy oda kelljen figyelnie, milyen lemezeket érdemes/szabad használni a maximális tárhelykihasználás érdekében. A SHR automatikusan megoldja RAID tömbünk bővítését is újabb lemezekkel, függetlenül a meglévő és új diszkek kapacitásától. Ez a módszer – a hagyományos RAID5-tel megegyezően – alapvetően 1 lemez meghibásodásáig nyújt biztonságot, ha egyidőben kettő, vagy több HDD menne tönkre, az adataink itt is elvesznek. Kettőnél több lemezt fogadó Synology NAS-ok tulajdonosai a DSM3.1 verziója óta már választhatják a 2 lemez kiesését is átvészelő SHR-et (lásd lentebb).

A SHR módszer használata nem kötelező a Synology NAS-okon sem. Ha a felhasználó tisztában van a megfelelő RAID-szintekkel, a merevlemezeket ezekhez igazítva választja ki, nem származik különösebb előnye az SHR használatából a hagyományos RAID módokhoz képest (JBOD, RAID0, RAID1, RAID5, RAID5+spare, RAID6, RAID10), melyek továbbra is kiválaszthatóak minden többlemezes Synology DiskStation és RackStation modellen. Sőt, ha éppen a sebesség, vagy a tárhely mérete a fontos, nem a biztonság, a JBOD, vagy RAID0 mód jobb választás is lehet, mint a SHR.

Nézzük, hogyan is működik a hagyományos RAID5 különböző kapacitású lemezekkel, és mit várhatunk az SHR-től. A kalsszikus RAID5 három lemeztől kezdve használható, és a legkisebb lemez mérete a meghatározó, a többi lemez hiába nagyobb kapacitású, azokon is csak a legkisebben lévő kapacitás lesz használatban. Egy 500 GB-os, egy 1 TB-os, egy 1,5 TB-os és két 2 TB-os lemezt használva így néz ki egy RAID5-ös tömb a legtöbb NAS-on:

 

 

Hiába használtunk fel tehát 7 TB lemezkapacitást, mindösszesen 2 TB szabad, biztonságos tárhelyünk lesz. Azaz 4, 5 TB nincs kihasználva. Semmivel nem vagyunk előrébb, mintha 5 darab egyforma, 500 GB-os diszket használtunk volna, vagy három darab 1 TB-osat.

Lássuk, mi a helyzet, ha ugyanezt az 5 lemezt egy Synology NAS-ban használjuk, és az automatikus SHR segítségével telepítjük/formázzuk őket. Természetesen ide jutunk akkor is, ha nem egyszerre telepítjük mind az 5 lemezt, hanem pl. csak az 500 GB-ossal kezdünk, és folyamatosan tesszük bele az újabb lemezeket, ahogy rendre kinőjük tárhelyünket:

 

 

Igen, jól látjuk, nincs elveszett tárhely, teljes egészében kihasználtuk lemezeink kapacitását, és 5 TB szabad, bármely lemez elhalálozását is túlélő SHR tömbünk van a NAS-ban. 2 TB elment ugyan a biztonság miatt, de a „tudomány jelen állás szerint” ennél jobban nem lehet kihasználni a fenti 5 lemezt, amely ráadásul 4-féle kapacitású. A SHR esetében, amint legalább két lemezzel bővítettük a kezdetben egyetlen, 500 GB-os diszkből álló kötetünket, azonnal használhatóvá is vált a nagyobb lemezek plusz (500 GB fölötti) kapacitása is, így máris bővült a hasznos tárterületünk. Ezzel szemben a hagyományos RAID5 esetében valamennyi lemezt nagyobbra kell cserélni ahhoz, hogy a frissen telepített diszkekből az 500 GB feletti rész is hasznossá váljon – ahogy ezt az alábbi ábra is mutatja:

 

 

Azaz, hiába adtunk ki pénzt 3 darab 2 TB-os lemezre, semmi nem változott egészen addig, amíg a negyediket is meg nem vesszük, és nem telepítjük. Ha azonban egy Synology-ban, SHR módban van formázva az 5 darab 500 GB-is lemez, amit nagyobbakra szeretnénk cserélni:

 

 

A második lemez cseréje után azonnal dupla akkora (3 TB) hely áll már a rendelkezésünkre, a 3. után pedig már 4,5 TB. Így az újabb és újabb lemezt ráérünk akkor megvásárolni, ha már a megnőtt tárhely sem elég, így vélhetően már olcsóbban kaphatjuk meg azokat, és kisebb egyszeri beruházással máris előrébb vagyunk a szabad hely tekintetében. Ha a fenti példát egy 10-lemezes NAS-ra vetítjük, már nagyon komoly segítség lehet anyagi téren az SHR által biztosított gyorsabb bővíthetőség.

Visszatérve még egy ábra erejéig a 2-lemez kiesése ellen is védő SHR módhoz:

 

 

 • Ehhez legalább 4 lemezzel kell létrehozni a RAID tömböt, és már kezdetben a 2-lemezes biztonságot kell választani.
 • Ha 2 lemez meghibásodását is toleráló SHR tömböt bővítünk nagyobb, vagy újabb lemezekkel, az új tárhely csak azután lesz használható, ha mind a 4 lemezt nagyobbra cseréltük, vagy újabb 4 lemezt adtunk hozzá a meglévőkhöz (hiszen legalább 4 lemez ki nem használt kapacitásán hozható csak létre RAID6-os tömbrészlet).

Természetesen a hagyományos RAID6 is használható a 2-lemezes biztonság érdekében, akkor egyesével is bővíthető a kötetünk, viszont csak a legkisebb lemez kapacitása lesz kihasználva a nagyobb diszkeken is.

 

A Synology Hibrid Raid használata kapcsán gyakran felmerülő kérdések (és válaszok):

 • A meglévő kötet bővíthető nagyobb lemezekkel is (mikor pl. már nincs több szabad lemezfiók a NAS-ban)?
  Ahogy a fenti leírásból kitűnik: igen. Egy lemezt kicserélve nagyobbra, majd megvárva amíg az új lemez beépül (az eltávolított lemez nélkül sérült állapotú RAID tömb újraépül), majd a következő lemezzel is ugyanígy eljárva, lecserélhető a kötet összes lemeze egymás után, miközben adatainkat nem kell lementeni, és az új diszkek beépülése közben is használható a Synology. Amint elegendő redundáns (biztonságos) tárhely már létrehozható az új lemezeken is, azonnal növekszik a szabad tárhelyünk, ahogy a fenti ábrákon ezt szemléltettük.
 • Bővíthető a SHR kötet újabb lemezekkel?
  Természetesen, kezdhetjük akár egyetlen lemezzel is a NAS használatát, majd ahogy szükségünk van újabb és újabb tárterületre, helyezzünk be újabb lemezeket. Tartsuk szem előtt, hogy egy újabb lemez hozzáépülése a meglévő kötethez több órán kereszütl is eltarthat, így érdemes már a kezdésnél a rendelkezésre álló legtöbb lemezzzel kezdeni, nem pedig egyesével utólag hozzáadni a meglévő tömbhöz őket. Ha egyetlen lemezünk mellé behelyezzük a másodikat (ami nem kisebb az elsőnél), a SHR automatikusan tükrözi (RAID1) az immár két lemezt, és szabad tárhelyet nem nyerünk még ekkor, csak mostantól biztonságban vannak az adatok egy lemez kiesése esezén is. A harmadik lemezt behelyezve automatikusan RAID5-szerű módba vált a SHR, azaz megmarad a biztonság bármely lemez halála ellen, de immár szabad kapacitásként megjelenik a 3. lemez (ha mérete nem kisebb az első kettőnél). A 3. lemez után minden újabb diszk telepítése növeli a szabad tárhelyet, és megmarad a biztonság is.
 • Használhatunk a SHR tömb bővítéséhez kisebb lemezeket is, mint amiket a tömb létrehozásakor telepítettünk?
  Ha mondjuk 1 TB-os lemezzel, vagy lemezekkel hoztuk létre az SHR tömbünket a NAS-ban, minden újabb lemeznek is legalább 1 TB-osnak kell lennie, kisebb nem használható (telepíthetünk kisebb lemezt is a készülékbe, de azon csak egy újabb kötetet tudunk létrehozni, nem építhető hozzá a meglévőhöz).

A Synology Hibrid RAID szimulációja itt található, a különböző merevlemezeket ki- és berakva láthatod, hogyan alakul a hasznos tárhely mérete, illetve összehasonlíthatod, ugyanazokkal a diszkekkel mennyi lenne a tárhelyed a hagyományos RAID tömbök esetében. Próbáld ki!